donderdag 27 december 2012

Kerstdiner 2

Nou, en dan daarna komt eerste kerstdag... Ook wel eens leuk: we waren met z'n tweetjes. En we hebben een mooi kerstdineetje in elkaar gezet. Ik kreeg suggesties aangereikt en waarom zou ik daar -te veel- aan willen veranderen? Het eerste gerecht dat ik eigenlijk nog nooit gegeten, noch gemaakt heb, is ossestaartsoep. Op zoek dus naar een mooi recept.

Verder aten wij een trio van vis (krab, garnaal en zalm), tonijntartaar, ossehaas met portsaus en als toetje de aloude chocolademousse, gecombineerd met de room van het toetje dat ik de volgende dag voor de familie moest maken en waar ik wat van overhield.

Ossenstaartsoep

1 kg ossenstaart
2 winterpenen, in grove stukken
2 preien, in grove stukken
6 stelen bleekselderij, in grove stukken
2 grote uien, in vieren
4 grote tomaten, in vieren
3 laurierbladen
5 takjes verse tijm
olijfolie
versgemalen peper en zout
1 dl madeira
bieslook, fijngehakt
peterselie, fijngehakt
paar kastanjechampignons

Doen

Rooster de wortel, prei, selderij, ui en tomaat ongeveer 20 minuten in de oven. Besprenkel met wat olijfolie en peper en zout.
Ossenstaart toevoegen met peper en zout en nog eens 20 minuten roosteren.
Uit de oven een een beetje aflaten koelen. Daarna alles in een soeppan. Water toevoegen, 1½  tot 2 l. Alles moet ruim onderstaan, aan de kook brengen en laag zetten. Goed afschuimen!
Daarna minimaal 3 uur laten trekken, liefst langer. Dan de soep zeven met een fijne zeef of eventueel theedoek.
Het vlees van de ossenstaart halen en in de soep doen. Op smaak brengen met peper en zout. Als het er te vet uit ziet, af laten koelen in koelkast en wat vet er af scheppen.
Voor het serveren de madeira, champignons met de fijngesneden peterselie en bieslook in de soep doen, dit geeft de typische smaak. Nog eventjes zachtjes laten koken.

Omdat het vistriootje er zo leuk uitzag....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten